Sunday, January 25, 2015

Kayuhan Ketam Rebuih 2015

Angin timoq dah mai, cuacanya cerah, hujanpun kurang, panasnya terik tapi selesa dirembus angin. Padi baru dikerat, petak mula kering. Poket sudah penuh, kerjapun kurang. Satu petanda untuk merantau jauh menyeberang sempadan mencari kelainan. Maka diwarwarkan hasrat ingin bermusafir.

Tanggal 18 Januari 2015, 16 jejaka yang mempunyai matlamat yang sama, arah nak tuju pun sama. Meletak punggung dipelana, bersepeda sejauh 120km menyusur jalan hingga ke Tanjung Pauh yang asalnya dulu jajahan Kedah tua dan nama pun berubah ke Tanyong Po.

Hanya 2 orang yang menunggang MTB yang lainnya dengan RB. Kayuhan diiringi dengan kereta bantuan. Selesai urusan imigresen di Wang Klian menikmati sarapan pagi digerai berhampiran. 9.00 pagi kayuhan bermula dan sekali sekala berhenti sambil menanti rakan yang ketinggalan. Ketika matahari terpacak dikepala maka tibalah kami digerai tepi pantai. Masa untuk menikmati keenakkan ketam rebus dan makanan laut yang segar dari lautan Andaman

2.00 petang mula berkayuh balik. Ujian sebenar dirasai, rintangan angin timoq bukan sekadar membelai muka namun menguji semangat dan kudrat. Alhamdulillah pukul 6 petang semua selamat tiba ke Malaysia. Walau penat dicari namun semua berpuas hati.

(Kredit kepada Kort dan Puan Ana atas gambar yang dipaparkan disini)

dari Kiri: – Kort, Zam KBS, Rizal RB. Abang Ai, Dasrin, Syubli, Azmi, Amri, Rostam, Art IKBN, Sharid, Md. Nasron, Cikgu Fisol, Tandop, Zahir &

Permulaan yang nyaman

Terik – hampir sampai ke Tanyong Po

8

R & R

Regu   Specialized

MTB Vs RB

No comments:

Post a Comment